Ben jij student? Zo scoor je een boel gratis geld 

‘Als je niet weet waar je recht op hebt, kun je als jongere zo’n € 3500 euro per jaar laten liggen,’ zegt Paul Kuijpers van Bydehand.com ,dat jongeren een tool biedt om hun financiële zaken op orde te krijgen. Dat is voor elke nieuwe generatie weer een uitdaging. Zo speelt bij meer dan de helft van de mbo’ers die geen zorgtoeslag ontvangen onwetendheid een grote rol. Waar moeten studenten zoal aan denken.

Zorgtoeslag 

Vanaf je 18e val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders. Bij de Belastingdienst kun je een tegemoetkoming in de kosten van je verzekering aanvragen. Het maakt niet uit hoe duur je verzekering is, en ook niet wie hem betaalt. Voordeel: gemiddeld € 1.000 per jaar.

Huurtoeslag (soms ook zonder ‘eigen voordeur’)

Woon je zelfstandig, dan kun je bij de Belastingdienst huurtoeslag aanvragen (vroeger heette dat huursubsidie). Er zijn wel wat vereisten. Een bekende is dat je een zelfstandige woning moet hebben, maar er zijn ook studentenwoningen aangewezen waarvoor die eis niet geldt. Dat kun je navragen bij de gemeente of de Belastingdienst. O p www.belastindienst.nl kun je een proefberekening maken. Gemiddeld voordeel: € 240 per maand, oftewel € 2.880 per jaar.

Belastingteruggave

Bijbaantje gehad? Doe aangifte voor de inkomstenbelasting. Je kunt het teveel betaalde geld vanaf 2013 nog terugkrijgen. Ingewikkeld is het meestal niet, veel gegevens zijn door de Belastingdienst al ingevuld. En je krijgt bijna altijd geld terug, gemiddeld € 250 per jaar. 

Heb je een wisselend jaarinkomen, dan kun je vaak ook nog middelen: van drie aaneengesloten jaren het gemiddelde opgeven. Dat kan honderden euro’s schelen.

Kwijtschelding gemeentebelastingen

Aanslag van je gemeente ontvangen, voor bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing? Met een laag inkomen en zonder vermogen kun je kwijtschelding aanvragen. Kijk op de website van je gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld gaat het in 2018 voor een alleenwonende om € 235.

Stufi-keuzes

De rente is 0 of extreem laag, maar je studielening afbetalen moet natuurlijk wel. En een studieschuld beïnvloedt ook het bedrag dat je (later) aan hypotheek kunt krijgen. Axel Plowman (24), die net zijn bachelor heeft gehaald en binnenkort doorgaat met een master Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie maakt zich nog geen zorgen: ‘Ik heb overwogen om naast mijn studie te gaan werken, maar heb uiteindelijk gekozen om maximaal te lenen. Zo kan ik helemaal voor mijn studie te gaan en van mijn studententijd genieten, en misschien verdien ik dat geld later vier keer zo snel terug. Maar ik kan me ook voorstellen dat de keuze anders uitvalt.’ 

Studenten-OV (gratis, althans…)

Het ‘studentenreisproduct’ voor jongeren die voltijds studeren geeft recht op gratis reizen met het openbaar vervoer, door de weeks óf in het weekend. Voor mbo 1 en 2 is het studenten-ov een gift. Mbo 3 en 4, hbo en wo moeten de kosten (€ 91,62 per maand) terugbetalen als ze niet afstuderen, dus dat risico moet je afwegen tegen het nut van gratis ov.

Vergeet vooral niet je studenten-OV onmiddellijk op te zeggen als je stopt of afstudeert. Anders betaal je een krankzinnig hoge boete: op dit moment € 97 per hálve maand. Zelfs als je die kaart nooit meer hebt gebruikt.

Slim kopen

Je kunt natuurlijk daarnaast op talloze manieren besparen. Karin Radstaak van het Nibud: ‘Deel abonnementen op kranten en streamingsdiensten als HBO en Netflix. En let erop welke organisaties studentenkortingen geven. Je kunt jaarlijks kijken of het loont je energiecontract om te zetten, en kies een zorgverzekering die bij jou past.’ 

Student Plowman: ‘Fiets even voorbij de Albert Heijn naar de Lidl – geen A-merken, maar je betaalt voor je boodschappen zo € 30 in plaats van € 50. 

Overzicht houden

Om je zaken op orde te brengen en te houden heb je een systeempje nodig. Karin Radstaak (Nibud): “Jongeren zijn digitaal heel goed, maar hun administratieve vaardigheden zijn minder dan die van de generatie 35+. Ouderen zijn nog gewend aan een map met tab-blaadjes om alles overzichtelijk op te bergen. Digitaal is het moeilijker om overzicht te houden. Je krijgt alles ook zo verspreid.’

Paul Kuijpers van Bydehand: ,,Naast de studieschuld zie je de schuldenlast verder ook stijgen– rood staan, creditcards, webshops en schulden bij vrienden. Er is in de opvoeding weinig aandacht voor financiële zelfredzaamheid. Ouders regelen vaak nog lang alles, of ze weten het zelf ook niet goed. Hier ligt een taak voor het onderwijs.’

Intussen zijn er wel allerlei websites met tips en tools voor jongeren gekomen die helpen om overzicht te krijgen en te houden. Misschien ook handig voor ouders – is het niet om hun kind op weg te helpen, dan wel om zelf te kijken of er nog ergens een zak met geld op ze staat te wachten.

De genoemde cijfers zijn ontleend aan het Nibud, Belastingdienst.nl en Stichting Bydehand.

 

Het artikel in de Metro