Hoe koop je een huis?

Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Enerzijds omdat je een fijn plek wilt waar je je thuis gaat voelen, anderzijds omdat er heel veel geld mee gemoeid gaat en er veel zaken voor geregeld moeten worden. We geven daarom graag inzicht in waar je allemaal mee te maken krijgt.

Oriëntatie

Tijdens de oriëntatie probeer je antwoord te krijgen op de volgende vragen:

 • Wat zijn je wensen en eisen? Waar moet het huis staan? Hoeveel (slaap)kamers? Een tuin? En wat kost dat ongeveer?
 • Hoe ga je het financieren? Hoeveel kun je lenen en hoeveel eigen geld kun je ongeveer inbrengen?
 • Neem je een aankoopmakelaar in de hand of ga je het zelf doen?

Een geschikt huis zoeken

Als je ongeveer weet wat je wilt en wat je financiële mogelijkheden zijn kun je op zoek gaan naar een huis. Dit kan online, rondkijken in de buurt, via een makelaar of je doet mee met open huizen dagen. Als je een interessante woning op het oog hebt kun je een bezichtigingen aanvragen. Het is raadzaam meerdere woningen te bekijken zodat je door deze met elkaar te vergelijken kunt bepalen wat je wel en niet aanspreekt. Vergeet tijdens of na de bezichtiging niet kritische vragen te stellen aan de (makelaar van de) verkoper. Doe ook je eigen onderzoek naar zaken waar je logischerwijs zelf achter zou kunnen komen (zoals het bestemmingsplan).

Onderhandeling

Als je een geschikte woning gevonden hebt kun je gaan bieden. Verdiep je in welke regels er gelden over het bieden en onderhanden. Als je een bod doet moet daarin staan wat de prijs is en per welke datum en hoe lang je bod geldig is. Denk ook aan ontbindende voorwaarden zoals voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring.

Voorlopig koopcontract tekenen

Als je er met de verkoper uitgekomen ben leggen jullie de afspraken vast in een voorlopige koopovereenkomst. Na afsluiten van deze overeenkomst heb je nog 3 dagen bedenktijd om van de koop af te zien, daarna zit je eraan vast.

Financiering regelen

Nu is het zaak de financiering rond te krijgen. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze een hypotheek moeten afsluiten. De meest bepalende factoren voor jouw maandelijkse hypotheeklasten zijn:

 • hoogte hypotheek: Deze is afhankelijk van de aankoopwaarde, of je eigen geld inbrengt, of je verbouwkosten hebt en andere bijkomende kosten;
 • hypotheekvorm: Een annuïteitenhypotheek (oplopende maandelijkse lasten) en lineaire hypotheek (gelijkblijvende maandelijkse lasten) zijn het meest gangbaar;
 • rente en rentevaste periode;
 • NHG: Met Nationale Hypotheek Garantie krijg je korting op de rente
 • gevolgen voor je belastingaangifte

Daarnaast kunnen de voorwaarden bij vervroegd oversluiten of rentekortingen voor jou van toepassing zijn.

Over de hypotheek kun je je laten informeren door een hypotheekadviseur, maar als gevolg van de relatief hoge kosten hiervan is de internet-hypotheek steeds meer in opkomst.

Naar de notaris

Op de datum van de overdracht ga je in de regel eerst je nieuwe woning controleren om te kijken of alles is zoals afgesproken. Vervolgens ga je naar de notaris om daar:

 • akte van levering te tekenen
 • hypotheekakte te tekenen
 • de sleutel van je nieuwe woning te ontvangen

Daarnaast controleert de notaris of alles op de juiste manier gebeurt, regelt de overgang van het geld en zorgt voor de inschrijving bij het kadaster

Klussen en verbouwen

Nu je de sleutel hebt kun je de woning aanpassen aan jouw wensen. Voor de een zal dit enkel een lik verf betekenen voor de ander een forse verbouwing.

Verhuizen

Eindelijk kun je jouw nieuwe woning betrekken. Nog wel even alle spullen over brengen. En natuurlijk je inschrijven op je nieuwe adres, verhuisberichten sturen, internet-aansluiting, opstalverzekering en nog veel meer.

Zoals je merkt komt er bij het kopen van een woning veel kijken. Voor veel mensen is dit dan ook een behoorlijk stressvolle periode. Het is daarom raadzaam om dit gestructureerd en planmatig aan te pakken.

Heb jij nog een tip of vraag over het kopen van een nieuwe woning? Zet ‘m hieronder.