Hoe kan ik een huis kopen zonder makelaar?

Als je een woning wilt gaan kopen zal je moeten besluiten of je een makelaar in de hand neemt of dit zelf gaat doen. Het is immers niet verplicht en de kosten zijn fors. De meeste makelaars rekenen een commissie van tussen de 1 en 2 procent over de aankoopwaarde, dus dat is al gauw 1500 euro of meer.

Om te bepalen of je bij de aankoop van je huis of appartement een makelaar moet inschakelen is het goed te kijken wat deze doet en of je dit ook goed zelf kunt.

Begeleiding bij het proces

Het kopen van een woning is geen alledaagse bezigheid voor de meeste mensen. En van veel bijkomende zaken zoals de bouwkundige keuring, erfpacht of vereniging van eigenaars heb je wellicht helemaal geen kennis. Een makelaar kan je begeleiden en informeren hierbij. Al kun je ook online stappenplannen gebruiken die je gestructureerd door het aankoopproces leiden.

Ken het woningaanbod

Uiteraard kun je prima zelf online het woningaanbod bekijken en wellicht doe je dit ook met regelmaat. Maar in een overspannen woningmarkt kan het zo maar zijn dat je achter het net vist omdat je de woning te laat gezien hebt. Een makelaar is goed op de hoogte van welke woningen er op de markt zijn en komen en kan er daardoor voor zorgen dat je er tijdig bij bent.

Bezichtiging

Een makelaar kan met je meegaan bij de bezichtiging en vanuit zijn ervaring en expertise kritische vragen stellen. Maar het belangrijkste kan hij niet beoordelen: of de woning een plek is waar jij je thuis gaat voelen. 

Onderhandeling

Voor veel mensen voegt de makelaar de meeste waarde toe bij het onderhandelen. Hij heeft ervaring met dit proces en is niet emotioneel berokken. En als daar een aankoopprijs uitrolt die duizenden euro’s lager dan als je het zelf had gedaan heb je de kosten direct terugverdiend. Maar als jij vertrouwen hebt in je eigen kwaliteiten als onderhandelaar kun je dit ook prima zelf doen.

Papierwerk

De makelaar zal aangeven welke documenten je moet verzamelen om de koop definitief te maken bij de notaris en zal de concept koopacte controleren. Maar uiteindelijk ontkom je er echter niet aan dit zelf ook te doen. Het is immers niet zomaar even iets wat je gaat ondertekenen. En er zijn tools zoals de online woningorganizer die je hierbij ondersteunen.

Dus kies jij voor de kennis  en ervaring van een makelaar of neem jij zelf de tijd en moeite hiervoor?

Help anderen en laat weten waar jij voor kiest en waarom!