Wat zijn de kosten van een huis kopen?

Bij het kopen van een huis komen naast de aankoopwaarde en eventuele verbouwkosten nog veel andere kosten kijken. In de regel komt er nog 6 à 10 procent kosten bovenop. Hieronder bespreken we welke kosten dit zijn en hoe jij deze kunt beïnvloeden.

Overdrachtsbelasting

Als je een bestaand huis koopt moet je 2% van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelasting betalen, een flink bedrag! Helaas is hier verder niets aan te doen, tenzij je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt. De overdrachtsbelasting wordt verrekend via de notaris.

Financieel advies

Omdat een hypotheek een grote en langjarige financiële verplichting met zich mee brengt ben je verplicht om bij het afsluiten van een hypotheek je te laten adviseren door een financieel adviseur, tenzij je kunt aantonen dat je zelf uitgebreide kennis van hypotheken. De hieraan verbonden advies- en bemiddelingskosten zijn een van de grootste kostenposten bij de aankoop van je woning. Prijzen lopen van ongeveer € 1.000,- tot € 3.000. Er komen steeds meer internet-hypotheken waarbij delen van het advies online verstrekt wordt, hetgeen de prijs ten goede komt. Nadeel is dat je bij deze goedkopere vormen van advies minder persoonlijk contact zal hebben. Het is dus raadzaam je goed te oriënteren op wat voor advies je precies nodig hebt. 

Makelaar

Je kunt ervoor kiezen je bij de aankoop te laten begeleiden door een makelaar. Deze helpt je dan met het vinden van een geschikte woning, de onderhandeling en de afwikkeling. De kosten zijn vaak een commissie (1 a 2%) van de aankoopwaarde, al zijn er ook makelaars die een vast tarief hanteren. In de regel ben je al gauw € 1500 kwijt. Vind je dit te veel? Dan kan je overwegen dit zelf doen.

Verhuizing

Een verhuizing is voor veel mensen een stressvolle gebeurtenis. In korte tijd moet er veel geregeld worden (LINK 8). Dit is ook voor veel mensen de reden om dit uit te besteden aan een verhuisbedrijf. Hier ben je gemiddeld zo’n € 1.500 à € 2.000 voor kwijt. Vind je het niet erg om zelf de handen uit de mouwen te steken en heb je ergens een busje die je kan lenen? Dan ben je misschien al voor een paar tientjes klaar.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet voor de hypotheekverstrekker voor het geval dat jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen mag de aankoopwaarde van je huis maximaal € 265.000 zijn. Je krijgt dan een flinke korting op de rente die je moet betalen over je hypotheek. Dit is echter niet gratis, het kost 1% van de aankoopwaarde en dus maximaal € 2.650. Het rentevoordeel is echter dermate hoog dat het meestal zeer raadzaam is gebruik te maken van NHG.

Notaris

Als je een huis koopt zal je een eigendomsakte of leveringsakte moeten tekenen en in de meeste gevallen ook een hypotheekakte. Het is verlicht dit bij de notaris te doen. De notaris moet ook betaald worden. In geval van kosten koper (k.k.) draai jij als koper voor deze kosten op. In de regel kost dit zo’n € 1.000,-. Maar er zijn ook tussen verschillende notarissen grote prijsverschillen, dus het loont om (online) te shoppen.

Taxatiekosten

Vaak wordt bij het aanvragen van een hypotheek een taxatierapport van de woning verplicht gesteld. De exacte prijs is afhankelijk van het type woning dat je wilt kopen, maar prijzen lopen van zo’n € 400,- tot € 1.000,-. Vergelijken van verschillende taxateurs loont dus.

Bouwkundige keuring

Voor een bouwkundige keuring geldt eigenlijk hetzelfde als voor de taxatiekosten. Prijzen variëren van € 200,- tot € 500,-. Shoppen loont dus.

Bankgarantie

Als je een koopovereenkomst bent aangegaan en je voor de daadwerkelijke overdracht hier alsnog van wil afzien, ben je meestal verplicht een boete te betalen. Hiervoor zal je zelf een borgsom moeten storten van 10% van de aankoopwaarde. Heb je dit bedrag niet, dan kan de bank hiervoor garant staan. En voor deze garantie moet jij de bank 1% rente betalen. Dus stel je huis kost € 300.000. Dan is de borgsom € 30.000. Jij betaalt dan aan de bank 1% van dit bedrag, dus € 300,-.

En verder

Op het moment dat je ook daadwerkelijk in je nieuwe huis gaat wonen krijg je natuurlijk ook met allerlei kosten te maken. Natuurlijk de Rente en aflossing op de hypotheek, maar denk ook eens aan  energie en opstal en inboedel verzekeringen. Het is raadzaam een goed overzicht van je financiën te hebben.

Zoals je ziet komt er een heleboel kijken bij het kopen van een huis. Heb je hier meer ondersteuning nodig? Bekijk dan eens onze woning-organizer.

Heb jij nog een goede tip om geld te besparen bij de aankoop van een woning? Laat deze hieronder achter!