De roulette-polis

Over hoe zorgverzekeraars in hun concurrentiestrijd steeds meer risico bij de consument leggen.

De belofte

Zoals ieder jaar in december draait de marketingmachine van de zorgverzekeraars weer op volle toeren. En de overkoepelende boodschap is dat je zonder zorgen en voor een scherpe premie bij hen voor zorgkosten verzekerd kan zijn. Na het inventariseren en verwerken van alle polisvoorwaarden, premieoverzichten en bijbehorende paarse krokodillen heeft ByDeHand eens kritisch naar deze boodschap van de verzekeraars kunnen kijken. 

Forse premiestijging

De jaarlijkse premiestijging van de basisverzekering leek in de communicatie van de verzekeraars dit jaar in eerste instantie nog wel mee te vallen. In veel gevallen was de (wettelijke) verlaging van de collectiviteitskorting echter niet in deze communicatie meegenomen. In de praktijk betekent dit voor de meeste consumenten dus een aanzienlijke stijging van de maandelijkse premie. 

De basisverzekering wordt uitgekleed

Om de concurrentiestrijd te winnen vervangen verzekeraars steeds vaker restitutiepolissen door goedkopere (budget) naturapolissen. Door de Marketingafdeling zijn deze polissen vaak tot iets als de bewust-polis, goede keus-polis of voordeel-polis gedoopt. De vraag is of deze namen de lading dekken. Bij sommige van deze budgetpolissen worden namelijk de zorgkosten bij slechts een zeer selectief aantal zorgverleners volledig vergoed wordt. Indien dit niet het geval is kan de consument tot 40% van de zorgkosten zelf moeten betalen. Gezien de doelstelling van de basisverzekering om alle Nederlanders toegang tot betaalbare primaire zorg te geven is het opvallend dat de verzekeraar zoveel risico hiervan bij de consument mag leggen.

Verleiden tot risico nemen

Ook bij het eigen risico zien we dat verzekeraars proberen consumenten te verleiden om meer risico op zich te nemen. Veel verzekeraars hebben de premiekorting bij het hoogste eigen risico van 885 euro dit jaar namelijk verder verhoogd. 

Niet betalen voor wat je (hopelijk) niet nodig hebt

De verzekeraars zoeken ook manieren om de premie van de aanvullende verzekeringen zo laag mogelijk te krijgen. Hierbij zien we de tendens dat aanvullende pakketten met een ruim aantal verschillende vergoedingen plaats maken voor modules met maar 1 type zorg. Het motto hierbij is dat je niet hoeft te betalen voor onderdelen die je niet nodig hebt. Dat is prima voor zover mensen hun (on) voorziene zorg en de financiële consequenties hiervan kunnen overzien. Echter, het risico van kosten voor onvoorziene zorg komt hierdoor meer en meer voor rekening van de consument.

Meer risico bij de consument

Wat we dus zien is dat verzekeraars in hun concurrentiestrijd de premies proberen te drukken door meer risico bij de consument te leggen. Het is maar de vraag of dit (voor iedereen) een gewenste ontwikkeling is.

 

 

Wil je reageren of heb je nog suggesties? Neem dan vooral contact met ons op!